måndag 11 juli 2011

Välkommen till Mezcla & Agradable (fritt översatt från spanskan Blandat & Behagligt)

Detta är  en blogg om allt och inget, fritt ur tankarna och dagsformen.

Hur sugen är du på semester nu..? På en skala 1-10...?
Jag kan tänka mig att befinna mig på 11 på den skalan. Är så trött på mornarna så det liknar inget annat...
Att jobba en enda dag till efter fredag känns svårt oöverstigligt.

Vi chattade några kompisar för ett par kvällar sedan, om vad det skulle vara värt i pengar att vänta med sin semester en stund till.
En dag, en vecka, några veckor, men kom fram till att det är helt omöjligt att omsätta det i någon form av ekonomiskt värde.
En av oss tyckte att det skulle räknas som en Strawberry Daiquiri i timmen (ca 960 kr/dag) vilket en annan tyckte var fullständigt huvudlöst. Självklart skulle det räknas som en fullvärdig semesterdag multiplicerat med fem - allra minst..! (ca 5000 kr/dag).
En tredje kunde lätt tänka sig att skjuta på semestern ett par veckor mot att få en schysst fjällvecka till vintern istället. Tilläggas kan att denna person har sömnbehov som en giraff (sover 3-4 timmar per dygn) gillar inte solen (blir lätt röd),  hatar uteserveringar och flyr allt vad grillaftnar heter.
Med andra ord - inte så svårt att tänka sig att skjuta på semestern över sommaren då....

På tal om sömnbehov (och ja, det är faktiskt så att giraffer bara sover 3-4 timmar)
visste du att en fladdermus sover 18—20 timmar per dygn..? Inte konstigt att de är svårt hysteriska när de väl är vakna och piper runt i 200 km i timmen, måste ju kännas hyfsat angeläget att hinna med allt under 4 vakna timmar... Fascinerande också att hos alla djur (även människan) hänger matvanorna ihop med deras sömnmängd. Det dagliga sömnbehovet är störst hos köttätare, mindre hos allätare och minst hos växtätare.
Förklarar varför man går i däck efter en 200 grams köttbit t ex.

Ännu ett spännande begrepp och håll i dig nu, här kommer lite meningslöst vetande att glänsa med på nästa middag; unihemisfärisk sömn. Med unihemisfärisk sömn avses sömn med endast en hjärnhalva. Fenomenet finns beskrivet hos fåglar och vattenlevande däggdjur, samt hos flera reptilarter. Anledningar till att unihemisfärisk sömn har utvecklats är sannolikt främst att det möjliggör att djuret under sömn kan ta emot stimuli från omgivningen om exempelvis hotande faror, och att det möjliggör för djuret att flyga, eller att regelbundet gå upp till vattenytan för att andas även under sömn.

Fatta hur coolt detta hade varit - att under erbarmligt tråkiga möten kunna släcka ner halva hjärnan och ta en liten siesta..? Eller sitta framför datorn och se ut som att man jobbar men att under den unihemisfäriska sömnen konsekvent vara beredd på analkande fara (såsom infarande chef viftandes med nya trista uppgifter..)

Funderar även på vad som hände med 19-årige Sedabastian Feller, som blev avslöjad med att ha fuskat till sig Schack-OS 2010 i Frankrike efter att ha spelat ett par "omänskligt bra" partier. Feller fick hjälp av lagledaren Hauchard, som förmedlade dragen med hjälp av ett sofistikerat kodspråk. Lagledaren stod i sin tur i SMS-kontakt med en annan person, som fanns på plats live i Frankrike med en tillgänglig dator.
Smart, men ändå inte tillräckligt genomtänkt.
Eller handlade det kanske om att Feller var för bra och att det var därför man blev misstänksam..?

Notera även att ordet Filofax ursprunligen betyder samt uttalas File of facts.

Anyways, måndagen är uppstartad och klar. Nu kör vi så det ryker, eller åtminstone pyr lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar