tisdag 12 juli 2011

Vart är värmen..?

Tisdag och en dag närmare semestern...

Ska bli underbart skönt att vara ledig, är detta året fast besluten i att inte fångas upp av den formidabelt hängivna och snobbiga semesterkommittén som varje sommar ser till att alla av svagare alternativt låt-gå karaktär ansluter till den forcerade fasen där man måste utöva så många aktiviteter som möjligt.

Fasen har olika inslag att erbjuda och beroende på vilken nivå du till slut slungas av på (alternativt vad din plånbok kan hantera) kan du välja bland följande aktiviteter:

- Hyra ett mysigt sommarhus - observera att mysigt är synonymt med ett vitt skärgårdshus i något av kustsamhällena trots att det är ungefär tio gånger så dyrt som ett litet torp vid en sjö.

- Åka på solresa - och tänk inte ens tanken på att boka in dig till billiga Bulgarien, Egypten eller Turkiet (eventuellt kan Turkiet funka, men då enkom till Istanbul dit du givetvis åker med dina fräcka väninnor och sippar på dyra drinkar på en cool klubb). Solresa med sambon eller familjen måste destineras till Kroatien, Syditalien alternativt någon av de finare & mindre grekiska öarna.

- Träffa släkt och vänner femtioelva gånger, grilla fyrtioåtta av gångerna. Inhandla tvåhundra olika rubbings, glazer och framförallt grillarnas grill - Weber Genesis á 12000 kr.

- Åka båt - egen båt eller snylta med dig på någon av dina vänners båtar. Missa för guds skull inte att klä dig i en marin Holebrook-outfit och små färgglada Raffe-pikéer på kidsen. Ni kommer mest troligen att göra strandhugg inkluderat svindyr lunch på Marstrand eller Fjäderholmarna, beroende på vart ni befinner er geografiskt.

- Skicka iväg kidsen på sommarläger - under tiden som barnen är borta ser ni till att vårda ert förhållande genom att gå ut & äta på någon mysig restaurang - gärna med exotisk eller varför inte kontinental känsla, alternativt ta in på ett exklusivt hotell och bli nykära igen (inte så troligt men högst sannolikt att semesterkassan kapats betydligt.)

Ok, ok - herregud vad jag är spydig och ironisk. Så vad är mina råd istället då..?

Om fint väder så är det svårt underskattat att ligga på en filt och läsa bok, lösa korsord, sova eller filosofera i största allmänhet. Om dåligt väder - samma aktiviteter men inne i soffan.
Jamen, allvarligt talat - tagga ner och ta det lugnt...! Det är väl det semestern handlar om..?

Semester enligt Wikipedia lyder faktiskt:
"Semester är avtalad ledighet under ett visst antal av årets dagar. Semester kan vara lagstiftad eller vara resultat av kollektivavtal. Alla EU-länder har minst 20 arbetsdagars betald semester. Sverige har 25. Frankrike har 30. USA är enda land i den rika världen utan lagstadgad semester".

Så kan vi inte bara relaxa på dessa stackars 25 dagar av årets 365... Knappa 7% av hela året måste vi väl ändå kunna sträcka ut, slappna av och bara vara..?

Funderar då osökt på vad som hände med Just D..? På tal om Relalalaxa....
Och för alla er som inte var tillräckligt gamla på 90-talet: JustD var en svensk Hiphop grupp mellan 1990-1995, bestående av Peder Ernroth, Wille Crafoord och Gustave Lund. Introducerade och utvecklade hiphopen på svenska för en bred publik. Passade dock aldrig riktigt in i något fack och medlemmarna ansågs komma från "fel" bakgrund. Just D:s musik byggde till stor del på samplingar från äldre skivor, på de två första uteslutande från svenska skivor.

Till sist; det är lätt att tänka att alla barn självklart längtar till sommar och ledighet...
Men det är ju faktiskt inte alla barn som längtar efter sommarlovet.
För många är det kanske den ensammaste tiden på året. För flera av barn betyder sommarlovet att man själv är kvar i stan när alla andra kompisar reser bort. De långa, lediga, dagarna är fyllda av ensamhet, saknad och längtan.
Glöm inte bort attt det finns flera hjälporganisationer som stödjer arbetet med att ordna sommarläger och aktiviteter även för dessa barn, skänk en slant dit och bidra till att ett barn till får njuta av sommaren så som det ska vara när man är liten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar