fredag 29 juli 2011

Bamba vs restaurangbesök

Den som mot förmodan vill återuppleva 70-talets kvarsittning i bamba rekommenderas ett besök på restaurangen Mongolian Barbacue I Göteborg.Där får man nämligen skäll och blir utan efterrätt, om man inte äter upp på tallriken. Det fick 22-årige Danilo och hans sällskap erfara härom veckan. I Göteborgs-Posten berättar Danilo att hans kamrat inte orkat äta upp allt han tagit till sig från buffén.Servitören vägrade därför att servera glass med argumentet att dessert bara ingår för den som äter duktigt.Samma budskap serverades av restaurangchefen, ihop med svordomar och en föreläsning om de svältande barnen i Afrika. Sedan blev Danilo och hans sällskap utslängda och bannlysta.Varför restaurangchefen befarade att gästerna skulle försöka komma tillbaka efter att ha blivit mästrade och förolämpade är oklart.
Krasst sett är det upp till restaurangägaren att sätta upp villkor i det underförstådda avtal vederbörande ingår med buffégästerna, men då gäller det att vara tydlig.Vill man tvinga vuxna människor som betalar för ens tjänster att äta upp fast de inte tycker om eller orkar maten, ja då måste man se till att berätta om sin policy så att de vuxna människorna kan ta ställning till om de vill bli tvångsmatade eller inte.Danilo och hans sällskap hade uppenbarligen ingen aning om vad som gällde och hade i princip kunnat ta strid för att få den där glassen de betalat för.Ur ett serviceperspektiv är historien ett skräckexempel. Driver man restaurang är det allra viktigaste givetvis att man serverar bra mat, men nästan lika grundläggande är känsla för service.
I Göteborg är konkurrensen i krogbranschen hård, och den som inte kan ta hand om sina gäster kommer förr eller senare att bli sittande i tomma lokaler.Restaurangchefen på Mongolian Barbacue gillar inte folk som lämnar mat, deklarerar han i tidningen med hänvisning till den pågående svältkatastrofen i Afrika.Att man skulle kunna välja andra metoder än tvång och förnedring för att få sina gäster att bete sig hållbart och humanistiskt verkar inte finnas på kartan. Men ändå; hade inte en rejäl gristunna legat i linje med den gammaldags bambastilen man kör på Mongolian? Ett annat mer modernt alternativ vore att införa så kallade doggy bags. På amerikanska restauranger är det kutym att restauranggäster får med sig det de inte orkar äta upp i en matlåda.På så vis får man bukt med kostsamma och onödiga matsvinnet.På Mongolian skulle man kunna komplettera lådan med ett avtal där gästen vid vite förbinder sig att äta upp resterna nästa dag.
Så slipper restaurangchefen bli så där arg igen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar